Presentació

Biodiversitat : Jardins romans i Jardins del Loira
“Fora del pati…hi ha un hort… Al voltant s’estén una tanca… Allí hi han nascut arbres alts i ufanosos, pereres, magraners, pomeres de fruits magnífics, figueres dolces i oliveres exuberants. D’aquests arbres mai no es perd el fruit ni mai no els en falta, ni a l’hivern, ni a l’estiu… La pera envelleix sobre la pera, la poma sobre la poma, el raïm sobre el raïm, la figa sobre la figa. També hi arrela una vinya molt productiva… Més enllà hi creixen uns quadres ben arrenglerats de verdures de tota mena, esponeroses tot l’any. Hi ha dues fonts, una que s’escampa per tot l’hort, l’altra que va d’una banda a l’altra per sota el llindar del pati fins a l’enlairat casilici… Tals eren els esplèndids obsequis dels déus al palau d’Alcínous.”
Homer, Odissea, VII 112 ss

El Comenius Regio és un programa europeu – de dos cursos acadèmics de durada- que té com a objectiu afavorir la cooperació i l’intercanvi d’experiències i de bones pràctiques entre ciutats d’Europa, en l’àmbit de l’educació escolar a l’entorn d’un tema concret.
En aquest cas – dins de l’ampli marc de la biodiversitat_ el fil conductor del projecte ha estat les plantes medicinals i els seus usos, així com la formalització i el paper dels jardins, tant en època romana com medieval.
A Tarragona el treball s’ha centrat en les especies que devien existir als hortus de les vil·les dels voltants de la ciutat romana de Tàrraco i en les domus de la pròpia ciutat. A Orléans, en l’estudi de les plantes medicinals presents als jardins de la vall del Loira i d’Orléans durant l’Edat Mitjana.
Més que un inventari de plantes medicinals i de les seves virtuts, proposem una evocació dels jardins i de les plantes medicinals en el temps i en l’espai, per tal de facilitar el coneixement de la seva història, unint el patrimoni cultural amb el patrimoni natural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *